Często słyszymy, że warto jeść owoce i warzywa ponieważ są one zdrowe, bogate w niezbędne minerały i witaminy, dostarczają nam wiele cennych składników. Okazuje się, że to nie do końca prawda. Enviromental Working Group opublikowało jakiś czas temu listę produktów, które są szczególnie skażone pestycydami.
Enviromental Working Group każdego roku publikuję listę owoców i warzyw, na które w szczególności powinniśmy uważać, ponieważ stopień ich skażenia pestycydami jest bardzo wysoki. Lista nazywana Parszywą Dwunastką tworzona jest na podstawie badań. W laboratorium bada się tysiące próbek owoców i warzyw. Nad badaniami czuwa Departament Rolnictwa i FDA.
W 2019 roku na liście warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami znalazły się:
- truskawki
- szpinak
- jarmuż
- nektarynki
- jabłka
- winogrona
- brzoskwinie
- wiśnie
- gruszki
- pomidory
- seler naciowy
- ziemniaki
Źródło: Poradnik Zdrowie
Zdjęcie: Pixabay
Zobacz też: Nie wyrzucaj SKÓRKI Z BANANÓW! Zobacz, do czego może się przydać