Te warzywa WYKAZUJĄ WŁAŚCIWOŚCI ANTYRAKOWE! Uchronią cię przed śmiertelną chorobą
Wielu z nas obawia się choroby nowotworowej. Okazuje się, że bardzo pomocna okazuje się profilaktyka i stosowanie odpowiedniej, zdrowej diety. W dzisiejszym artykule przedstawimy najskuteczniejsze warzywa, które wykazują właściwości antyrakowe. Oto kilka przykładów!
Czosnek
Czosnek ma mało kalorii i jest bogaty w witaminę C, witaminę B6 i mangan. Zawiera także inne, cenne składniki odżywcze. Substancje zawarte w czosnku pomagają zapobiegać i zmniejszać nasilenie typowych chorób, takich jak grypa i przeziębienie. Choroby sercowo-naczyniowe, takie jak zawały serca i udary to najpopularniejsze choroby XXI wieku. Dodać do nich możemy również nadciśnienie tętnicze. Sięgając po czosnek zapobiegamy występowaniu zawału oraz nadciśnienia.
Brokuły
W swoim składzie zawierają sulforafan – naturalny izotiocyjanian występujący w warzywach krzyżowych, który zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych. Oprócz tego, mechanizm ochronny tego związku może polegać na oddziaływaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.