Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i przeciwutleniaczy żurawina uznawana jest za naturalny lek zwalczający ból gardła, grypę, przeziębienie oraz choroby układu oddechowego. Jakie jeszcze właściwości posiada ten wyjątkowy owoc?
W składzie żurawiny znajdziemy mnóstwo cennych składników i witamin: C, A, B1, B2, P, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu, kwasu cytrynowego, chininowego, jabłkowego i benzoesowego.
Zobacz też: PRZYKRE wieści u Barbary Kurdej-Szatan. Odebrała WYNIKI BADAŃ i…!
Rdzenni Amerykanie używali żurawiny jako naturalnego środka na choroby pęcherza i nerek, podczas gdy osadnicy z Anglii stosowali ją w leczeniu braku apetytu, dolegliwości żołądkowych, zaburzeń krwi i szkorbutu.
Do dziś żurawina jest polecana przez ginekologów w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje dróg rodnych. Badanie z 2014 r. z udziałem 516 uczestników wykazało, że przyjmowanie kapsułki wyciągu z żurawiny dwa razy dziennie zmniejsza częstość występowania zakażeń układu moczowego.
Do innego badania zaangażowano 78 uczestników z nadwagą lub otyłością. Okazało się, że spożywanie pojedynczej dawki niskokalorycznego napoju żurawinowego z wysoką zawartością związków roślinnych każdego dnia poprawia regulację poziomu cukru we krwi, chemiczne oznaki stanu zapalnego i podwyższony poziom lipoprotein HDL.
Bez wątpienia można uznać, że żurawina to naturalny antybiotyk. Jeden ze związków obecnych w żurawinie odkaża gardło oraz jamę ustną, przeciwdziała zagnieżdżaniu się bakterii w nabłonku jamy ustnej. Dzięki temu zapobiega rozwojowi infekcji.
Lekarze i specjaliści sugerują, że polifenole zawarte w żurawinie mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Źródło: Polki.pl
Zobacz też: Zrobiła TO Z OJCEM NA WŁASNYM WESELU! Goście nagrali tę scenę telefonami!
Zdjęcie: Instagram