To najpyszniejsze CIASTO na WIELKANOC! Zrobisz je ekspresem i zachwyci każdego!

Poszukujesz ciasta z kremem, które nie wymaga zbytniego wysiłku w przygotowaniu, a przy tym będzie pysze i niezbyt słodkie?! Dobrze trafiłaś! Przedstawiamy przepyszne ciasto, które wyjdzie każdemu!

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone oraz konfiturami jagodowymi, to przekładaniec, który w połączeniu wszystkich tych składników smakuje po prostu wyśmienicie.

 

Dziś na rynku mamy niezliczone propozycje gotowych ciast. Oczywiście ciasto czekoladowe możemy samodzielnie wykonać w domu, ale jeśli chcemy zaoszczędzić czas możemy sięgnąć po gotową opcję ciasta w proszku. Przykładowo może to być Dr. Oetker ciasto czekoladowe XXL.

Zaczynamy od przygotowania ciasta zgodnie z zaleceniami producenta. 

 

Przygotowanie kremu:

  • Serek mascarpone-1 opakowanie 250g
  • Śmietana kremówka- 500 mililitrów
  • 3 łyżki cukru (wedle uznania)

 

Do ciasta dodatkowo potrzebujemy:

  • konfitura jagodowa lub porzeczkowa,
  • 2 dojrzałe banany

 

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 4 łyżki mleka.

Mleko umieść w rondelku i zagotuj. Zdejmij z palnika. Dodaj pokrojoną drobno czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Gorącą polewą polewamy gotowe już ciasto.

 

 Jak przygotować krem?

Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę i dodajemy trochę cukru. Podczas miksowania, kiedy widzimy, że śmietanka zgęstniała stopniowo dodajemy mascarpone cały czas miksując. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na około 30 min.

 

W tym czasie kiedy ciasto jest upieczone, po jego wystygnięciu kroimy je na pół. Dolną warstwę smarujemy konfiturami jagodowymi lub porzeczkowymi i na to układamy cienkie plasterki bananów. Następnie wykładamy cały krem i przkrywamy drugą częścią ciasta. Na koniec dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Smacznego!!!

 

ZOBACZ TEŻ:Naukowcy ujawnili ile czasu może przetrwać koronawirus na MASECZKACH!

 

Źródło zdjęcia:pixabay

Komentarze