Ta metoda leczenia przeziębienia była znana już naszym przodkom. Okazuje się, że syrop z cebuli i miodu to prawdziwy pogromca grypy. Dzięki niemu zapomnisz o kaszlu i bólu gardła.
Przyszła jesień, a razem z nią sezon chorobowy. Wokół nas wszyscy kaszlą, kichają i mają chore gardła. Zamiast sięgać po drogie apteczne preparaty, warto skorzystać z dobrodziejstw naszej tradycyjnej medycyny naturalnej. Z syropem na bazie miodu i cebuli wspomożesz swój organizm i podtrzymasz jego prawidłowe funkcjonowanie.
Cebula
Cebula zawiera przeciwutleniacze i związki, które zwalczają stany zapalne, obniżają poziom trójglicerydów oraz redukują zbyt wysoki poziom cholesterolu. Dodatkowo, pomoże ci obniżyć ryzyko chorób serca. Silne właściwości przeciwzapalne cebuli obniża także wysokie ciśnienie krwi, chroni przed zakrzepami. Dzięki swoim cennym związkom zwalcza choroby i przeziębienie.
Miód
Miód zawiera wiele ważnych przeciwutleniaczy. Należą do nich kwasy organiczne i związki fenolowe, takie jak flawonoidy. Od wieków wiadomo, że miód to idealne rozwiązanie w okresie zwiększonej zachorowalności. Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.
Jak przygotować domowy syrop z cebuli i miodu?
Składniki:
Posiekana mała cebula
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaj cebulę, następnie odczekaj, aż puści sok. Dodaj łyżkę miodu i wymieszaj, aby powstało jak najmniej pęcherzyków powietrza.
Stosowanie: łyżeczkę syropu pij jak najczęściej (nawet co 30 minut), ponieważ w przypadku naturalnych terapii ważna jest nie tyle dawka, co systematyczność.
Źródło: Zielony zagonek