To pyszne WARZYWO może być BARDZO SZKODLIWE! Szczególnie dla osób z tymi schorzeniami!

Wydawać by się mogło, że wszystkie warzywa i owoce są zdrowe, a ich zjadanie w ciągu każdego dnia jest rekomendowane. Tak też jest, z małym jednak wyjątkiem. To pewne warzywo nie wszystkim służy.

Okazuje się, że jednym z takich warzyw, którego niektórzy nie powinni jeść, jest rzodkiewka. Niewielka jasno różowa i chrupiąca kulka doskonale syci, hamuje uczucie głodu, poprawia metabolizm i jest nisko kaloryczna. Rzodkiewki chrupane między posiłkami  stanowią niskokaloryczną przekąskę (100 g to 14 kcal). Mimo tego nie wszyscy powinni ją jeść.

 

Rzodkiewka zawiera znaczną ilość olejków i kwasów organicznych, co oznacza, że zdecydowanie nie powinny spożywać jej osoby z nieżytem jelit, zapaleniem wątroby lub chorobą wrzodową. W takich przypadkach zjadanie rzodkiewki może nasilić problemy zdrowotne. Zaleca się, by osoby z podobnymi dolegliwościami unikały tego warzywa. W ograniczonych ilościach mogą być spożywane przy kamicy fosforanowej.

 

Wszyscy ci, którzy nie zmagają się z wymienionymi schorzeniami mogą bez obaw zjadać to pyszne warzywo. Dostarcza ono bowiem mnóstwo wartości odżywczych.

 

ZOBACZ TEŻ:W czasie kwarantanny KSIĄDZ wygłasza kazania w rytmie DISCO! [VIDEO]

 

Rzodkiewka zapobiega problemom trawiennym, wzmacnia odporność, poprawia stan cery oraz włosów, wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn oraz posiada silne działanie przeciwzapalne. Rzodkiew składa się w 95% z wody, więc osoby na diecie nie powinny mieć oporów przed jej spożywaniem.

 

 

Źródło:pikio.pl/pixabay

Komentarze