To ulubiony owoc celebrytów! Zawiera mnóstwo witamin i chroni przed rakiem! Koniecznie przeczytajcie ten artykuł i sprawdźcie, dlaczego warto jeść każdego dnia… awokado!
To ulubiony owoc celebrytów!
Awokado jest doskonałym źródłem witamin C, E, K i B-6, a także ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, magnezu i potasu.
Ten owoc bogaty w zdrowe tłuszcze poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, minerałów i innych składników odżywczych, pomaga również wzmocnić układ odpornościowy.
Sprawdź również: 8 zaskakujących wartości odżywczych wody kokosowej
Awokado nie tylko poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Pomaga utrzymać zdrowy poziom cholesterolu, a także zapobiega chorobom serca.
Podobnie jak gwiazdy znane z telewizji sięgnij po ten owoc. Dlaczego? Dzięki temu poprawisz stan swojego wzroku. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe w awokado wspierają wchłanianie innych korzystnych przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak beta-karoten. Jedzenie awokado zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki.
Kwas foliowy zawarty w awokado może zminimalizować ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, żołądka, trzustki i szyjki macicy. Badania wykazały, że fitochemikalia ekstrahowane z awokado mogą selektywnie hamować wzrost komórek przedrakowych i rakowych, a nawet zabijać komórki rakowe.
Awokado skutecznie zapobiega chorobie cukrzycowej. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe wykazują działanie zapobiegające lub odwracające odporność insulinową, która jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy typu II.
Ponadto, w jego składzie znajdziesz kwasy tłuszczowe omega-3 i wysoki poziom innych związków przeciwzapalnych, takich jak fitosterole, polihydroksylowane alkohole tłuszczowe i przeciwutleniacze karotenoidowe. Dzięki nim unikniemy astmy i różnego rodzaju alergii.
Zobacz: POPULARNE MITY NA TEMAT MAŁŻEŃSTWA! Nie wierz w nie!
Zdjęcie: Pixabay