Używasz jej w swojej kuchni? Uważaj! SZKODZI TWOJEMU ZDROWIU

Kostka rosołowa to produkt spożywczy, po który często sięgają Polacy, by wzbogacić smak ulubionej zupy. Niestety, okazuje się, że jest ona przede wszystkim źródłem soli, glutaminianu sodu, rafinowanego cukru i inozynianu disodowego. A czy ty używasz jej w swojej kuchni?

Aż 50 % kostki stanowią sól i wzmacniacze smaku i zapachu- glutaminian sodu, inozynian, zwierzęce tłuszcze. Warto dodać, że nie posiadają one żadnych wartości odżywczych. W kostkach rosołowych znajduje się również skrobia, tłuszcz kurzy (3%), aromat, kurkuma, marchew, ekstrakt drożdżowy, kwas cytrynowy, regulator kwasowości.

Glutaminian sodu (E 621) często spożywany może przynieść nam przykre konsekwencje zdrowotne. Jakie?

-podwyższa ryzyko wystąpienia nadwagi lub otyłości,

-wywołuje u nas sztuczny apetyt zaburzając pracę rdzenia mózgowego,

-częste spożywanie go może doprowadzić do przewlekłej migreny, kołatania serca, podwyższonego ciśnienia,

-może uszkodzić siatkówkę oka,

-doprowadza do problemów hormonalnych,

-spożycie go może skutkować problemami gastrycznymi.

Unikaj kostek rosołowych. Zamiast sięgać po niezdrowe, gotowe rozwiązania

Zdjęcie: Pixabay

Źródło: Ulica ekologiczna

Zobacz też: Był chorobliwie zazdrosny o żonę! Zamordował ją, bo myślał, że poznała INNEGO MĘŻCZYZNĘ

 

Komentarze