Właśnie to jedli Polacy podczas okupacji. 10 szokujących potraw!

Portal o2.pl udostępnił 10 szokujących potraw, które jedli Polacy podczas okupacji. O wszystkim wiadomo dzięki książce Aleksandrze Zaprutko-Janickiej „Okupacja od kuchni”. Jej fragmenty wręcz przerażają. Ciężko sobie wyobrazić, jak ciężkie to były czasy i do czego ludzie byli zdolni.

Oto 10 szokujących potraw, które jedli Polacy podczas okupacji. To jest wręcz nie do uwierzenia, jaki musiał panować głód, że człowiek był w stanie po niektóre z nich sięgnąć. Daje nam to obraz tragicznych czasów, które przeżyli nasi przodkowie. Może powinno nam dać również do myślenia, że zawsze może być gorzej. Czasem niepotrzebnie narzekamy, nie doceniając tego, co mamy. W obliczu głodu wszystko jest jadalne…

1. Gołębie – w dzisiejszych czasach są elementem hobby wielu ludzi. Polacy namiętnie je hodują, jeżdżą z nimi na wystawy oraz dbają jak tylko mogą. Dawniej, kiedy ciężko było o kurę na rosół, łapano właśnie gołębie.

Komentarze