Wybierasz się do restauracji? Te zmiany mogą Cię zaskoczyć!

Wybierasz się do restauracji? Te zmiany mogą Cię zaskoczyć!

Przez niemal dwa miesiące działalność restauracji była mocno ograniczona.

Wiele z nich zostało zamkniętych, inne restauracje oferowały posiłki na wynos lub z dowozem. Teraz w końcu – od 18 maja – można będzie spotkać się ze znajomymi czy rodziną i zjeść na miejscu.

Jednak życie restauracyjne nie będzie takie jak dawniej, bo wprowadzono sporo zmian w działaniu punktów gastronomicznych. Analizując obecne wytyczne wyraźnie widać, że obecnie wizyta w restauracji będzie wyglądać zupełnie inaczej niż do tej pory.

 

>>>Milka pozwała czekoladę Ritter Sport! Chodzi o…

 

Te zmiany mogą Cię zaskoczyć:

  • z kim przy stoliku – w restauracji powinniśmy się spotykać z rodziną(!), ze znajomymi możemy tylko wtedy, gdy dzieli nad odległość 1,5 metra i nie siedzimy na przeciwko siebie lub gdy stolik wyposażony jest w szybę pleksi oddzielającą osoby siedzące przy stoliku
  • liczba klientów – w restauracjach będzie mniej gości; po pierwsze w lokalu na jednego klienta powinno przypadać 4 metry kwadratowe, po drugie, musi być zachowany odstęp między stolikami (co najmniej 2 metry); w efekcie w restauracji będzie znacznie luźniej niż do tej pory
  • bez przypraw – na stolikach nie powinny znajdować się pojemniki z przyprawami (sól, pieprz), ew. może podać je obsługa
  • oczekiwanie na stolik – w niektórych restauracjach, szczególnie w weekend jest tak dużo gości, że trzeba przed wejściem czekać aż zwolni się stolik. Teraz takich sytuacji może być więcej, bo w każdym lokalu znajdować się będzie o ok 30 % mniej gości. Druga kwestia, to że również oczekiwanie przed budynkiem musi odbywać się w 2-metrowych odstępach. I to restauracja powinna oznaczyć odpowiednie odstępy np. poprzez naklejki na chodniku
  • obowiązkowa dezynfekcja – przed wejściem do restauracji każdy klient musi obowiązkowo zdezynfekować ręce, płyn do dezynfekcji powinien być także dostępny przy wyjściu z toalet
  • ochrona i higiena – obsługa restauracji powinna chodzić w maseczkach i rękawiczkach, tace na których jest przynoszony posiłek powinny być dezynfekowane po każdym użyciu, podobnie stoliki, natomiast powierzchnie wspólne (np. klamki) powinny być dezynfekowane co 15 minut(!)

 

>>>Dramat w IKEI! Zamiast płynu do dezynfekcji wlano…

 

 

na podst. businessinsider



Komentarze