Działa skuteczniej niż antybiotyk i jest w 100% naturalny. Właściwości lecznicze czosnku są znane na całym świecie. Czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Wielu z nas wyrzuca go do kosza, gdy zaczyna kiełkować. To ogromny błąd!
Znajdziecie w nim także niewielkie ilości uranu. Liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C.
Stosowanie czosnku może zapobiec zapaleniu stawów, hemoroidom, chorobom płucnym, miażdżycy, zapaleniu zatok, problemom żołądkowym i reumatoidalnym. Czosnek jest także pomocny w walce z nadciśnieniem. Udowodniono również jego pozytywne działanie na problemy związane z metabolizmem, słuchem i wzrokiem.
Zobacz też: Najnowsze badania to potwierdzają ! Ten olej może zagrażać zdrowiu!
Dlaczego wyrzucanie do kosza kiełkującego czosnku jest błędem?
Badania przeprowadzone w roku 2014 na zlecenie Journal of Agricultural and Food Chemistry wykazały, że ząbki czosnku, które wypuściły już zielone kiełki zawierają dużo więcej przeciwutleniaczy niż świeży czosnek. Wyrzucając go do kosza, marnujesz zdrową żywność, która może zapobiec infekcjom i wirusom w twoim organizmie.
Zdjęcie: Youtube