Poważne zmiany w przepisach. Czy z półek sklepowych znikną chipsy i czekolada?
Wraz z nadejściem kwietnia ze sklepów mogą zniknąć m.in. chipsy, czekolady czy margaryna oraz batoniki. Dlaczego? Wszystko to efekt nowego rozporządzenia Komisji Europejskiej, które dotyczy zawartości przemysłowych tłuszczów trans w żywności. Rozporządzenie wchodzi w życie już 2 kwietnia. Co to oznacza w praktyce?
Chipsy znikną ze sklepów? Chodzi o tłuszcze trans.
Już niedługo wieczór filmowy z chipsami czy popcornem może zostać jedynie wspomnieniem.2 kwietnia 2021 roku w życie wchodzi rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące tzw. tłuszczów trans. Uchwalono je jeszcze w 2018 roku. Tłuszcze trans to utwardzone oleje roślinne. Są bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu. Ich spożycie w dużej ilości może skutkować cukrzycą typu 2, a ponadto zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza płodność i szkodzi kobietom w ciąży. Czy chipsy i inne produkty znikną ze sklepów? Jak się okazuje…
producenci są przygotowani na nowe rozporządzenie. Szkodliwe tłuszcze trans znajdują się w wielu produktach. Są to m.in. batony, ciastka, chipsy, czekolady i margaryna. Dotąd na opakowaniach nie było obowiązku informowania konsumenta o zwartości tłuszczów trans. Jednak od 2 kwietnia producenci muszą spełniać warunek – w produkcie nie tłuszcze trans nie mogą stanowić więcej niż 2 g na 100 g tłuszczów.