Zjadaj garść dziennie! Szybko pozbędziesz się nadwagi

Czujesz, że kolejne rygorystyczne diety nie przynoszą efektów? Masz dosyć swojej nadwagi? A może warto sięgnąć po produkt, który posiada wszystkie składniki pokarmowe, a przy tym nie jest tuczący? Zobacz, dlaczego warto jeść każdego dnia otręby. 

 

Otręby to zbiór wszystkich podstawowych składników pokarmowych: węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin, soli mineralnych oraz błonnika błonnik. Kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, dlatego są często spożywane przez sportowców. Co ciekawe, są uwzględniane w praktycznie każdym jadłospisie tworzonym przez dietetyków. 

Dlaczego warto jeść każdego dnia otręby?

  • zawierają w swoim składzie mnóstwo błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit i wspomaga pracę całego układu pokarmowego i trawiennego.
  • Działają pozytywnie na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej i regulację poziomu glukozy we krwi.
  • U osób, które każdego dnia jadły otręby zauważono spadek złego cholesterolu LDL.
  • Spożywanie otrębów może się również przyczynić do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelit.
  • Skutecznie regulują metabolizm i przeciwdziałają otyłości.
  • Zawierają ogromne ilości witaminy B, a także magnezu, potasu czy cynku. 
  • Udowodniono w badaniach, że wystarczy codziennie zjeść tylko jedną 50-gramową porcję (5 łyżek), by skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi!

Jak powinno się jeść otręby? 

„Należy wprowadzać je do codziennego jadłospisu powoli, małymi ilościami, regularnie zwiększając zapotrzebowanie. Na początku wystarczą 2-3 łyżeczki dziennie do jogurtu, mleka czy kefiru. Wraz z otrębami należy zwiększyć spożycie wody niegazowanej. Zbyt duża ilość otrębów dziennie może doprowadzić do bólu brzucha, wzdęć i zaparć”- przekonują specjaliści z Healthline. 

 

 

Zobacz również: Jego płuca były jak sito. Nowe informacje ws. 19-latka, który zmarł przez e-papierosy

 

Komentarze