Wielu Polaków popełnia jeden, ten sam błąd dotyczący przechowywania jajek. Specjaliści biją na alarm.
Jajka to podstawowy składnik diety wielu obywateli Polski. Wiele z nich przechowuje jaja w jeden określony sposób, który nie jest prawidłowy. Specjaliści biją na alarm. Nieprawidłowe przechowywanie tego produktu przyczynia się do powstania siedliska bakterii i zarazków. Może mieć to fatalne skutki nie tylko zdrowotne ale i materialne.
ZOBACZ TAKŻE: Chcesz płacić MNIEJ za wywóz śmieci?! Jest na to prosty sposób!
Dla wielu Polaków jajka stanowią nieodłączny element każdego śniadania. Wykorzystuje się je w kuchni na wiele sposobów. Co za tym idzie – w obecnej sytuacji pewnie każdy z nas ma zapasy tego produktu. Eksperci ostrzegają aby nie przechowywać ich w nieprawidłowy sposób. Dla wielu kwestią sporną jest to czy trzymać je w lodówce czy w temperaturze pokojowej.
Specjaliści zapewniają, że przechowywanie jajek w lodówce zapewni im dłuższą świeżość i zachowanie pełnych wartości odżywczych. Zwykle data przydatności jajka do spożycia wynosi 28 dni od momentu zniesienia, nie oznacza to jednak, że psuje się natychmiastowo po minięciu tego terminu. Produkt przechowywany w lodówce pozostaje świeży znacznie dłużej. Wszystko ze względu na to, że niska temperatura zatrzymuje rozwój bakterii i drobnoustrojów. A te mogą wpływać niekorzystnie na nasz organizm.
Przy przechowywaniu jaj powinno unikać się wysokich temperatur a także ekspozycji na światło i wilgoć. Gdy mamy wątpliwości czy jajo jest świeże wystarczy zamoczyć je w szklance napełnionej wodą. Jeżeli unosi się na powierzchni wody- nie jest zdatne do spożycia. Gdy opada, jest świeże.
fot. pixabay