Super warzywo-owoc z Ameryki Łacińskiej, plantan to świetna propozycja nie tylko dla tych co uwielbiają zdrową żywność. Plantan swoim wyglądem przypomina zwyczajnego banana, ale jest dużo większy i znacznie zdrowszy od swojego kuzyna. Warzywo-owoc jest źródłem błonnika, witaminy B6, C, potasu, żelaza czy beta-karotenu. Plantana można smażyć i dusić, a co za tym idzie przygotować z niego zdrowszą wersję chipsów, krakersów czy naleśników. Spożywanie tego warzywo-owocu wpływa zbawiennie na nasz organizm. Reguluje ono bowiem ciśnienie tętnicze krwi, dzięki zawartości skrobi, chroni błony śluzowe wyścielające żołądek, zatem jest polecany przy różnego rodzaju dolegliwościach żołądkowych: zapaleniach, nadkwaśności, wrzodach. Pomoże również przy kolkach czy chorobie Leśniowskiego-Crohna. Plantan powinien znaleźć się w diecie osób walczących z otyłością i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Już 100 g tego warzyw0-owoca dostarcza organizmowi 1,3 g białka. Regularnie spożywane plantany mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy i niektórych rodzajów raka. Warzywne banany nie mają w swoim składzie tłuszczów. 100 g plantanów to 125 kcal.
Źródło WP