Przedstawiamy produkty spożywcze, które wydłużają życie. Warto włączyć je do swojej codziennej i zbilansowanej diety.
Zdrowiu i długowieczności sprzyjają przede wszystkim warzywa i owoce. W zróżnicowanej diecie ważną rolę odgrywają m.in. produkty zbożowe, nabiał i inne produkty pochodzenia zwierzęcego.
Według badania opublikowanego na łamach „International Journal of Epidemiology” codzienne spożywanie 10 porcji warzyw i owoców może uchronić przed przedwczesną śmiercią nawet 7,8 miliona ludzi na świecie.
Oto 10 produktów spożywczych, które wydłużają życie.
1.Orzechy włoskie. Zawarte w nich antyutleniacze neutralizują wolne rodniki. Orzechy włoskie stanowią też cenne źródło kwasów omega-3, witaminy E.
2.Kapusta. Jeszcze zdrowsza od zwykłej kapusty jest kapusta kiszona, która dostarcza cennych pałeczek kwasu mlekowego, współtworzących prawidłową mikroflorę jelitową oraz witaminy C.
3.Ostra papryka zawiera bardzo dużą ilość witaminy C!
4.Czerwone wino. Obniża także ciśnienie krwi, stężenie „złego” cholesterolu, pomaga zwalczyć zaburzenia metaboliczne.
5.Oliwa z oliwek zawiera substancję o silnych właściwościach prozdrowotnych: oleokantal.
6.Jarmuż oprócz całej palety mikroelementów i witamin, zawiera również sulforafan -związek o silnym działaniu antynowotworowym, wspomagający oczyszczanie organizmu z toksyn.
7.Ryby są skarbnicą kwasów omega-3 oraz witamin (A, E, D, z grupy B) i mikroelementów (m.in. żelaza, magnezu, miedzi, cynku, fosforu).
8.Jaja posiadają cenne kwasy Omega-3 i lecytynę, która obniża stężenie „złego” cholesterolu.
9.Kasza Jaglana wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6.
10.Len zawiera m.in. związki śluzowe, sole mineralne, fitosterole i witaminę E.
ZOBACZ TEŻ:Żłobki domagają się pieniędzy! Jedna z matek nie wytrzymała i…
Źródło:gotowanie.onet/pixabay