Awokado często jest albo niedojrzałe, a więc zbyt twarde i zielone lub też zbyt dojrzale. Wtedy ma ciemny kolor, jest miękkie i szybko gnije. Znamy sposób na to by awokado było świeże nawet przez cały rok!
Pewna miłośniczka awokado podzieliła się swoim pomysłem na przechowywanie tego owocu. Kobieta miała dość ciągłego gnicia ulubionego przysmaku.
Pomysłodawczyni rozumiała potrzebę, stojąc w kolejce w supermarkecie. Ludzie byli zszokowani ilością kupionego przez nią awokado i zapytali, jak planuje zachować ich świeżość.
Powiedziała, że zamierza je zamrozić, a ludzie zaczęli się z niej śmiać. Kobieta wyjaśniła co robi, by awokado nie stało się brązowe ani miękkie!
Jak przechowywać awokado, aby na długo zachowało swoją świeżość?
Będziesz potrzebować:
1.awokado
2.ostry nóż
3.słomki kuchenne
4.próżniowy worek.
ZOBACZ TEŻ:Chcesz zamieszkać gdzie indziej? W dobie koronawirusa MOŻESZ PRZEPROWADZIĆ SIĘ ONLINE
„Przekrój awokado na pół, ale nie przekrój pestki. Oddziel połówki i usuń pestkę. Nie wyrzucaj pestki ani nie zamrażaj, ponieważ ma niezliczone korzyści zdrowotne i może być gotowana i stosowana w różnych przysmakach.
Każdą połowę awokado włóż do torby i zamknij, robiąc na końcu zamka miejsce na słomkę. Włoż słomkę i wykonaj uszczelnienie próżniowe. Upewnij się, że nie ciągniesz słomki zbyt szybko! Wyjmij słomkę i zaklej worek. Awokado jest gotowe do włożenia do zamrażarki! Smacznego!– przekonuje Natasha Muller.
Czy wybróbujecie taką metodę?
Źródło:5minutdlazdrowia/pixabay