Zjedlibyście pyszny sernik, który nie będzie pracochłonny w przygotowaniu?
Jeżeli wasza odpowiedz brzmi tak, świetnie trafiliście! Już teraz zapoznajcie się z przepisem na genialny sernik bez pieczenia!
Ten banalnie prosty w wykonaniu deser na zimno łączy w sobie klasyczne smaki: ser i kakao, a do tego bardzo ładnie prezentuje się na talerzu oraz bajecznie smakuje.
Oto jak przygotować sernik zebra bez pieczenia!
Do przygotowania sernika zebry najlepiej jest wykorzystać ser z wiaderka. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.
Składniki:
- 100g ciasteczek maślanych lub innych herbatników
- 60g masła
- 1kg twarogu z wiaderka
- 250ml śmietanki 30%
- 120g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii)
- 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny
- 100ml zimnej wody
- biała i ciemna czekolada do dekoracji
Wykonanie:
– dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia tortownicy,
– ciasteczka i miękkie masło przełożyć do malaksera, rozdrobnić na masę o konsystencji mokrego piasku,
– masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, wylepić nią dno formy i schłodzić w lodówce.
Przygotowanie sera:
– twaróg zmiksować z cukrem pudrem,
– żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące).
Do ostudzonej żelatyny dodajemy stopniowo 1-2 łyżki masy serowej, za każdym razem energicznie mieszamy, aby nie potworzyły się grudki z żelatyny.
Tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować.
Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać w 2-3 partiach do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Masę serową podzielić na dwie równe części – do jednej dodać domowy cukier waniliowy (lub ziarenka z laski wanilii), wymieszać, do drugiej dodać przesiane kakao, dokładnie i delikatnie wymieszać.
Gotową masę nakładamy naprzemiennie na spód tortownicy. (kolejność dowolna).
Gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy utartą czekoladą lub płatkami migdałów.
SMACZNEGO!!!
Źródło:smakolykibereniki.blog/pixabay