Poznaj 4 czynniki, które przyczynią się do przeciwdziałania cukrzycy i złagodzeniu skutków już istniejącej.
Cukrzyca to współczesna choroba, która rozszerza się na cały świat. Ta przewlekła choroba metaboliczna wynika z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny – hormonu produkowanego przez trzustkę.
Jeśli w rodzinie zdarzały się przypadki zachorowań na cukrzycę, automatycznie zwiększa się ryzyko, że powiększymy armię osób ze „zbyt słodką krwią”.
Poznaj kilka surowców zielarskich, które obniżają poziom glukozy w surowicy krwi.
1.Owocnia fasoli. Pobudza wydzielanie insuliny z wysp trzustkowych. Niektórzy eksperci porównują siłę działania 1 filiżanki naparu z tego surowca z 3 jednostkami insuliny.
2.Cynamonowiec cejloński. Jest surowcem, który ma wpływ na metabolizm glukozy w organizmie. Zawarte w surowcu bioaktywne substancje wykazują w stosunku do komórek organizmu efekt insulinopodobny i to jest prawdopodobnie najważniejszą przyczyną jego stabilizującego wpływu na poziom glukozy w surowicy krwi. Przypuszcza się, że cynamonowiec wykazuje pozytywne działanie na receptory insulinowe. Ponadto stymuluje syntezę glikogenu w wątrobie.
3.Liść morwy białej. Zwiększa ilość wydzielanej insuliny. Podawany jako napar, łącznie z liściem borówki czarnej i owocnią fasoli, obniża poziom glukozy we krwi.
4.Liść pokrzywy. Podobnie jak morwa biała obniża poziom glukozy w surowicy krwi.
ZOBACZ TEŻ:Ważny krok w życiu gwiazdy! Pandemia koronawirusa skłoniła Jennifer Aniston do…
Źródło:ziolanazdrowie/pixabay