Chleb bez droższy i zakwasu to nie przeszkoda. Poznaj banalnie prosty sposób na pyszny chleb, który zachwyci każdego!
Chleb bez droższy i zakwasu jest możliwy w momencie, gdy składniki te zastąpimy sodą, a do niej dodamy kilka innych produktów. W efekcie otrzymamy pyszny chleb irlandzki.
Zapewne większość z nas zna ten przepis lecz istnieje spore prawdopodbieństwo, że o nim zapomnieliśmy. Dlatego takie receptury zawsze warto mieć w głowie.
Chleb irlandzki składa się z trzech głównych składników: mąki (razowej lub klasycznej), maślanki i sody do pieczenia. Często urozmaica się go rodzynkami i orzechami włoskimi, można też do niego dodać żurawinę czy suszone pomidory, a nawet oliwki.Wszystko według uznania i własnych upodobań!
Sekretem chleba jest to, że soda z maślanką wchodzą w reakcję. Tak powstaje dwutlenek węgla spulchniający ciasto. Przed wypieczeniem go, wystarczy na środku wykonać nacięcie w kształcie krzyża. Umożliwia to przenikanie ciepła do najgłębszych warstw chleba, co pomaga w wypiekaniu.
Zaletą pieczywa, które robi się na sodzie jest to, że nie trzeba godzinami czekać aż ciasto wyrośnie, nie trzeba go też kilka razy ugniatać.
Wykonanie chleba ułatwi zerknięcie na film! Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:ZNAKI ZODIAKU, które nie potrafią kłamać! Czy jesteś na liście?
Źródło:YouTube/pixabay
Źródło nagrania:YouTube