Ania Starmach lubi proste przepisy i takim jest też ten na ciasto cytrynowe.
Takie ciasto przygotowuje się podobnie jak ucierane. Różnica polega na tym, że tu dajemy roztopione masło i – oczywiście – cytrynę. Jak mówi jurorka MasterChefa:
Puszyste, wilgotne i aromatyczne ciasto cytrynowe. Smak, w którym się zakochasz 🙂 Absolutny hit!
Aby przygotować ciasto cytrynowe według przepisu Ani Starmach trzeba:
- 4 jajka utrzeć przy użyciu miksera z 200 gram cukru
- Następnie do masy dodajemy stopniowo 200 gram stopionego masła oraz 200 gram mąki z 1 łyżeczką do pieczenia
- Do ciasta dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny oraz skórkę otartą z 1 cytryny
- Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm; blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowana masłem i posypana mąką
- Ciasto pieczemy na programie „góra dół’ ok 45 minut w temperaturze 180 stopni; sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone
Lekko ostudzone ciasto cytrynowe polewamy lukrem przygotowanym z 100 gram cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny.
Ania Starmach zapewnia:
„To jest:
NAJLEPSZE
NAJPROSTSZE
NAJBARDZIEJ CYTRYNOWE🍋🍋🍋
Ciasto na świecie!
Kto już jadł? A kto dopiero ma to w planach?
Ja właśnie pałaszuję drugi kawałek, i na drugim się nie skończy!”
>>>Magdzie Gessler szparagi kojarzą się tylko z… jednym! Zobacz, jak je przyrządza!
fot. https://www.instagram.com/ania_starmach/
źródło: aniastarmach.pl