Niemal wszyscy lubimy banany.
Jednak kupując je, wybieramy zwykle banany w kiściach. Natomiast te owoce, które ktoś oderwał z kiści (były przejrzałe czy lekko zgniecione) zazwyczaj nie znajdują nabywcy.
W efekcie takie banany są czasem przeceniane. Ale znacznie częściej zostają wyrzucane przez sklep. Nie jest to zgodne z ideą zero waste i nie marnowania żywności. Nie jest to też ekonomiczne.
Autorka książki Bez resztek i propagatorka zero waste, Jagna Niedzielska, zachęca do kupowania takich pojedynczych sztuk. Proponuje też proste wykorzystanie bananowych „singli” na chlebek. Jak pisze Jagna:
czy wiesz, że prawie 50% Polaków prawie nigdy nie sięga po bananowe single? Czyli pojedyncze banany, oderwane od kiści. To one w związku z tym najszybciej się marnują. W mojej sprytnej kuchni sięgam zawsze po samotne banany, ponieważ to one są NAJsmaczniejsze, NAJdelikatniejsze i NAJsłodsze.
Autorka Bez resztek podaje prosty przepis na chlebek bananowy z czekoladą.

Jak przygotować chlebek bananowy?
- 4 banany rozgniatamy widelcem; do masy dodajemy
- 200 gram mąki z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 80 gram brązowego cukru i cukier waniliowy
- 80 gram masła
Całość przekładamy do foremki (keksówka), na wierzch kładziemy przekrojonego wzdłuż banana, posypujemy bakaliami i kawałkami czekolady.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50-55 min.
>>>Cytrynowe ciasto od Ani Starmach. Podajemy przepis!
https://www.instagram.com/p/CAnlIUipynu/?igshid=14wyt2lkreyw3
fot. pixabay; instagram
*źródło: winiary