Bardzo ważne ostrzeżenie! W sklepach sprzedawano szalenie toksyczne mięso. Chodzi o tatr wołowy! Miej się na baczności!
Główny Inspektorat Sanitarny wykrył Escherichia coli, wytwarzające toksynę Shiga (STEC), w produkcie „Sokołów Tatar wołowy”, 200 g.
Zobacz także: W sklepach sprzedawano śmiertelnie niebezpieczne masło! Sprawdź, czy je kupiłeś!
Zakażenie bakterią STEC może skutkować krwotocznym zapaleniem okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawą biegunką. Czasem może też wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Nazwa produktu: „Tatar wołowy”, 200 g
Numer partii: 02891 02892K
Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020
Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Starachowicach powiadomiło o sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii. Trwa postępowanie wyjaśniające. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole niezwłocznie przeprowadził kontrolę w zakładzie produkującym to mięso.
Nie należy spożywać wspomnianego produktu. W przypadku wystąpienia objawów chorobowych po zjedzeniu mięsa, należy skontaktować się z lekarzem.
– Producent zgodnie z Rozp. 2073/2005 w ramach kryteriów bezpieczeństwa żywności bada produkt w kierunku obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w ramach kryteriów higieny procesu w kierunku E.coli. Badania w kierunku E.coli STEC nie są wymagane przez obowiązujące prawo, jednakże Producent wykonuje te badania pobierając wycinki z półtusz wołowych – poinformowała firma Sokołów.
Zobacz także: Paulina Sykut-Jeżyna z ręką między nogami i nagimi…
Fot. Pixabay