Autorytet kulinarny, jakim jest Magda Gessler, co roku zdradza świąteczne przepisy! TYM RAZEM POWIEDZIAŁA, JAK PRZYRZĄDZIĆ IDEALNY BARSZCZ!
Czerwony bardzo jest najpopularniejszą potrawą na stołach wigilijnych Polaków. Jednak, czy każdy z nas robi go dobrze? Zobacz jak wygląda przepis Pani Magdy!
Idealny barszcz wymaga dobrych składników oraz zakwasu. Nie łatwo go przyrządzić. Z pomocą idzie Magda Gessler, która zdradza, jak sama przygotowuje tę tradycyjną potrawę!
Jak zrobić zakwas?
Najpierw trzeba zagotować wodę z solą – 1 łyżka na litr. W tym czasie kroimy buraki i czosnek, aby ułożyć je w odpowiednim garnku i dodać liść laurowy. Całość zalewamy słoną wodą, dodajemy kromkę chleba na zakwasie i przykrywamy ścierką. Całość odstawiamy na około 4-5 dni, a gotowy zakwas po przelaniu można odstawić do lodówki na dwa tygodnie.
Składniki na barszcz:
- 1 kg buraków
- pół selera
- por
- 2 duże cebule
- 4 kwaśne polskie jabłka
- zakwas na barszcz czerwony z buraków
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Na początku pokrojone buraki zalewamy zimną wodą. Następnie dodajemy warzywa, takie jak seler i cebula. Gdy warzywa są gotowe, zalewamy je zakwasem – nie należy ich zalewać podczas zagotowania wywaru, gdyż bardzo może stracić pożądany smak. Gdy wszystko będzie gotowe, dodajemy jabłka i odstawiamy na noc.
Następnego dnia ścieramy buraki na tarce – jeśli chcemy, aby barszcz był klarowny, wystarczy przelać go przez sito. Na samym końcu dodajemy czosnek i pieprz, aby barszcz nabrał wyrazistego smaku.
Źródło: plotek.pl