Substancje słodzące są często groźne dla naszego organizmu. Warto zwracać uwagę na skład produktów. TEGO składnika należy się wystrzegać, jeśli zależy Ci na zdrowiu!
Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie używaną substancją słodzącą. Otrzymuje się go głównie ze skrobi kukurydzianej, a znaleźć go możemy w składzie piwa smakowego, galaretki, dżemu czy deserze mlecznym.
Składnik ten ma poprawić smak i konsystencję, ale także kolor produktu spożywczego. Nie posiada on żadnych wartości odżywczych i zawiera dużo pustych kalorii, a jego nadmierne spożycie negatywnie odbija się na naszym zdrowiu.
Tak jak każdy cukier – substancja odpowiada za gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie, przez co bardzo szybko przybieramy na wadze. Regularne spożycie syropu glukozowo-fruktozowego prowadzi do insulinoodporności oraz cukrzycy!
Kolejnym schorzeniem, jakie powoduje syrop glukozowo-fruktozowy jest dna moczanowa. Przy metabolizmie fruktozy powstaje substancja powodująca powstawanie kwasu moczowego. Jego nagromadzenie powoduje przewlekłe stany zapalne.
Syrop przyczynia się też do obkurczania naczyń krwionośnych, co prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Obecność substancji w naszym jadłospisie podnosi poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co powoduje miażdżycę, udar mózgu i zawał serca.
Źródło: o2.pl
Zobacz także: Polskie firmy poszkodowane! POŻAR NIE ZNAŁ LITOŚCI!