Mistrz włoskiej kuchni Massimo Bottura kategorycznie stwierdził: „Nie istnieje danie spaghetti alla bolognese”. Kucharz jest właścicielem lokalu „Osteria Francescana” w Modenie, uznanego w zeszłym roku za najlepszą restaurację na świecie.
Słowa największego autorytetu i znawcy włoskiej tradycji kulinarnej oznaczają, że w tysiącach restauracji na wszystkich kontynentach serwowane jest masowo danie, którego faktycznie w klasycznej kuchni nie ma – podkreślają media.
Spaghetti w żadnym razie nie pasują do pomidorowego sosu z drobinkami mięsa – uważa Bottura. Jak wyjaśnił podczas spotkania z dziennikarzami w Bolonii, makaron tej odmiany wymaga aksamitnego sosu. Kawałki mięsa odpadają natomiast od nich w trakcie nawijania na widelec, przez co cała potrawa traci smak.
Taki sos mięsny, znany we Włoszech pod nazwą ragu należy łączyć ze wstążkami, czyli tagliatelle. Dzięki temu – stwierdził znany restaurator – że używa się do ich wyrabiania wałka, stają się one chropowate i dlatego mięso doskonale się do nich przyczepia.
Przypomina się przy okazji, że w wielu krajach właśnie „spaghetti alla bolognese” uchodzą za flagowe danie włoskiej kuchni.
Źródło: PAP Life
kd