UE wprowadza zakaz chipsów bekonowych? Dlaczego właśnie TEN smak?

W sieci pojawiło się wiele informacji o zakazie produkcji i sprzedaży chipsów bekonowych. Przepis taki wprowadzić miała Unia Europejska.

Dlaczego zakaz dotyczyć ma właśnie chipsów o smaku bekonu? I czego naprawdę dotyczą nowe przepisy?

 

zdjęcie ilustracyjne – pixabay

 

Chipsy bekonowe – zakaz

Chipsy bekonowe mają być zakazane – informowało wiele portali. Na platformie X, jeden z popularnych użytkowników „Kapitan Jack Sparrow”  napisał:

 

Lubicie chipsy bekonowe? To będziecie musieli się odzwyczaić, bo Unia ich zakazuje 🥲

 

A internauci pastwili się nad nowymi wytycznymi UE:

 

W zamian za to wejdą prażone chrząszcze.

 

Unia jest super mówi nam jakie mamy mieć okna czym jeździć i co jeść ! Czy serio po to stworzono wspólnotę węgla i stali ? Chyba zaczyna to przypominać żandarma nakazującego jak żyć chore to jest

 

Tak zastąpi się je teraz nowymi smakami, Będą Świerszczowe, Karaluchowe, oraz LGBTP+ o zapachu „Deptajacych się MaUp” , oraz wersja Veganska, aromatyzowana glonami ( kto mieszkał przy oceanie ten zrozumiał aluzje)
Te o smaku Bekonu były niedopuszczalne, ponieważ poprzez kuszenie zapachem boczku, Muzelmanskich gości, są one Islamofobiczne.

– pisali.

 

Jednak „Kapitan Jack Sparrow” nie do końca miał rację. Nie chodzi bowiem o same chipsy.

 

Wycofanie aromatów dymu wędzarniczego z rynku UE

Unia Europejska faktycznie wprowadziła przepisy, które prowadzić mogą do tego, że z półek sklepowych znikną chipsy bekonowe. Ale nie tylko one, lecz znacznie większa grupa produktów, które zawierały aromaty dymu wędzarniczego.

Takie aromaty składają się z szeregu substancji i dlatego podlegają szczególnym przepisom. W 2013 r. wydano zezwolenie na ich stosowanie na okres 10 lat. Teraz UE nie przedłużyła pozwolenia twierdząc, że aromaty dymu wędzarniczego są genotoksyczne. 

 

W kwietniu 2024 r. Komisja Europejska zapowiedziała przyjęcie rozporządzenia dotyczącego wycofania używania aromatów wędzarniczych

 

W przypadku stosowania w celu zastąpienia tradycyjnego wędzenia (np. szynek, ryb, serów) okres wycofania wynosi 5 lat. W przypadku zastosowań, w których aromat dymu wędzarniczego jest dodawany w celu uzyskania dodatkowego smaku (np. zupy, chipsy, sosy), okres wycofywania będzie wynosił 2 lata”

– podano w komunikacie*

 

Rozporządzenie nie zostało jeszcze formalnie przyjęte. Natomiast nawet gdy wejdzie już w życie, producenci będą mieli czas na opracowanie nowych receptur i wykorzystanie alternatywnych składników.

Podsumowując, chipsy bekonowe, czy inne „wędzone” produkty nadal będą dostępne i to zapewne nawet po zatwierdzeniu rozporządzenia. Producenci bowiem z pewnością znajdą inne sposoby czy substancje, które dadzą chipsom „bekonowy” smak.

Dania wycofuje PIEKIELNIE ostre zupki „chińskie”! W Polsce kupisz je bez problemu!

 

*cyt. za konkret24.tvn24.pl

 

 

Komentarze