Często jadasz wieprzowinę lub wołowinę? Zobacz, czy jest ono korzystne dla twojego zdrowia. Czerwone mięso np. wołowina, wieprzowina, jagnięcina, baranina czy dziczyzna zawiera sporo wartości odżywczych, witamin oraz związków mineralnych. Nie powinniśmy jednak przekraczać jego zalecanej dawki. W ciągu dni możemy spożywać je maksymalnie 3 razy.
Po jakie mięso warto sięgać?
Wybierając mięso czerwone decydujmy się na to, które zawiera najmniej tłuszczu. Zawsze mięso kupuj w sprawdzonych, legalnych źródłach. Najzdrowsze dla naszego zdrowia jest mięso gotowane lub duszone, nie smażone.
„Złą sławę mięsu, zwłaszcza temu czerwonemu, przynosi to przetworzone. Dlatego zrezygnuj z jedzenia zwłaszcza pakowanych kiełbasek, bekonu, salami czy innych wędlin, które są modyfikowane w celu przedłużenia przydatności czy poprawy smaku. Zawierają sporą ilość tłuszczu, sodu, konserwantów i związków przeciwbakteryjnych, jak azotany, które mogą być rakotwórcze” – tłumaczy Dawid Białowąs, specjalista ds. żywienia i suplementacji w sporcie.
Jedz je bez obaw, pamiętaj jednak o nieprzekraczaniu zalecanej dawki (2-3 w ciągu tygodnia).
Źródło: Men’s Health
Zdjęcie: Pixabay