Polacy lubią karpia, ale chyba niekoniecznie w batonikach!
Karpia zwykle jemy w Boże Narodzenie, ale poza świętami entuzjastów tej ryby jest niewielu.
Batoniki RAW co to jest?
W ostatnim czasie bardzo popularna stała się tzw. żywność funkcjonalna. Przede wszystkim odżywki i batoniki białkowe, bazujące na białku z serwatki.
Jeśli chodzi o słodkości, to kupić możemy też batony typu RAW (ang. surowy). Co to znaczy? Otóż są to słodycze przygotowane z surowych składników – bez pieczenia czy gotowania. Zazwyczaj bazą dla takich batonów są daktyle. Pozostałe substancje mają dodać smaku oraz wzbogacić wartość odżywczą produktu. Znajdziemy tu zatem orzechy, nasiona (słonecznik, sezam, chia), owoce suszone, przyprawy czy nawet wodorosty.
Ale ryba…?
Tymczasem Uniwersytet Rolniczy w Krakowie prowadzi prace nad batonem z karpiem! Jak twierdzi prowadząca projekt dr Joanna Tkaczewska:
„mięso karpia jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, wapnia, aminokwasów rozgałęzionych i antyoksydacyjnych bioaktywnych peptydów stało się jasne, że to może być element wsparcia dla ludzi aktywnych „
Baton spróbowała już grupa badawcza mężczyzn w wieku 18-40 lat i jak czytamy baton zyskał „wysoką akceptowalność” konsumentów.
Zobacz też: Urocza POGODYNKA zrobiła coś ODRAŻAJĄCEGO! (FOTO)
Karpiowe „delicje”
Czy zatem batonik z mięsem karpia będzie wytrawną przekąską? Otóż nie, bo skład produktu jest jak w innych batonach RAW, czyli na słodko:
„W skład otrzymanej przekąski wchodzą m.in. daktyle, orzechy, nasiona, mięso karpia oraz hydrolizat białkowy, również pochodzący z karpia. Ten snack food cechuje się wysoką akceptowalnością przez konsumentów, wysoką wartością odżywczą oraz długim terminem przydatności „
Obawiać się zatem można nietypowego połączenia i smaku tej wyjątkowej przekąski.
Batonik z mięsem karpia dla…
Dla kogo zatem przygotowywany jest batonik z karpiem? Jak mówi prowadząca projekt dr Tkaczewska, jest to produkt dla osób aktywnych i sportowców:
„Pierwsze wyniki wskazują na obiecujące działanie przekąski w organizmie ludzkim, szczególnie ocena wpływu na status oksydacyjny krwi sportowców – mówi dr inż. Tkaczewska. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, produkt zostanie skomercjalizowany i wejdzie na rynek. Być może polscy sportowcy skorzystają z przekąski już na zbliżających się igrzyskach olimpijskich.”
Dylemat na półce
biorąc pod uwagę coraz większą popularność wegetarianizmu i weganizmu, pomysł na baton z rybą jest zaskakujący. Jeśli taka przekąska trafi na półkę, powinna być specjalnie oznakowana, by jakiś ortodoksyjny roślinożerca nie zjadł karpiowej delicji…
cyt. za portalspozywczy.pl, fot. pixabay