Często je zjadasz? Te produkty spożywcze wywołują SILNY BÓL GŁOWY!

Nie ulega wątpliwości, że to co jemy ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Ból głowy to jedno z najczęstszych schorzeń występujących na świecie. Czy wiesz jakie jedzenie może go dodatkowo potęgować?

Ból głowy może być spowodowany przeróżnymi czynnikami takimi jak m.in.: zmęczenie fizyczne, niskie lub wysokie ciśnienie tętnicze, problemy z kręgosłupem, głód, stres, groźne choroby.

 

W poniższym artykule skoncentrujemy się jednak na tym w jaki sposób jedzenie może wywoływać ból głowy.

 

Według najnowszych badań amerykańkich naukowców z Uniwersytetu Cincinnati w stanie Ohio za migrenę odpowiedzialne jest jedzenie. W składzie szkodliwych produktów znajdziemy: kofeinę, glutaminian sodu, azotyny i alkohol.

 

Oto jakie produkty spożywcze wywołują ból głowy:

 

1.Kofeina spożywana w ciągu dnia w ilościach powyżej 400 miligramów, a więc dwóch filiżanek dziennie może potęgować nie tylko ból głowy, ale także lęki i zaburzenia depresyjne.

 

2.Azotyny – konserwanty znajdujące się np. w boczku, kiełbasie, szynce i wędlinie. Podczas podgrzewania żywności z azotynami, dochodzi do uwolnienia się nitrozamin -związków wykazujących silne działanie kancerogenne.

 

3.Alkohol. Nie jest zaskoczeniem, że jego nadmiar powoduje silny ból głowy- najbardziej czysta wódka lub zbyt duże ilości czerwonego wina.

 

4.Glutaminian sodu. Według naukowców może on powodować silny ból głowy. Glutaminian sodu występuje najczęściej w gotowych zupach czy sosach do sałatek.

 

 

Badania opublikowane w czasopiśmie „Headache” wskazują, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu, bezglutenowa czy ta bogata w kwas foliowy może być najlepszą drogą w profilaktyce bólów głowy.

Produkty bogate w kwas foliowy to przede wszystkim: owoce, warzywa, otręby pszenne, chleb razowy, jaja kurze, produkty mięsne.

 

 

ZOBACZ TEŻ:Z ostatniej chwili. Mateusz Morawiecki: „Wprowadzamy stan ZAGROŻENIA EPIDEMICZNEGO”

 

Źródło:wpabczdrowie/pixabay

Komentarze