Cukier kokosowy produkowany z palmy jest zdrowszy od białego i brązowego. Zawiera on szereg składników mineralnych i witamin m.in. C oraz dwukrotnie więcej żelaza i cynku od zwykłego białego cukru, co pokazują badania przeprowadzone przez Food Nutrition Research Institute. Jest również źródłem polifenoli, flawonoidów, antocyjanidyn o właściwościach przeciwutleniających oraz inuliny – błonnika pokarmowego niewchłanialnego w jelitach. Ma ona zdolność do stymulowania wzrostu bifidobakterii, które najczęściej występują w probiotykach. Dzięki zawartości insuliny, glukoza z cukru kokosowego wchłaniana jest do organizmu bardzo powoli, dlatego nie powoduje on wysokich skoków poziomu cukru we krwi. Cukier kokosowy ma równie niski indeks glikemiczny, a to dobra wiadomość dla osób cierpiących na cukrzycę. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Tabriz sugerują, ze cukier kokosowy działa pozytywnie na stan zdrowia kobiet z cukrzycą typu 2. Cukier kokosowy smakiem przypomina brązowy i z powodzeniem można go stosować do kawy i herbaty, jednak, powinniśmy go spożywać w ilościach nie większych niż w przypadku zwykłego cukru, bowiem zawiera on tyle samo kalorii i węglowodanów. Jedna łyżeczka to ok. 15 kcal.
Źródło WP