Każdy z nas zaczyna tracić kolagen od 25 roku życia.Widoczne zmiany pojawiają się najczęściej dopiero po ukończeniu 35 lat. Nie na darmo jest on cenny w zachowaniu młodości.
Kolagen jest białkiem odpowiedzialnym za elastyczność skóry, kości, stawów, ścięgien, mięśni, naczyń krwionośnych, dziąseł, oczu, paznokci oraz włosów.
Chroni przed toksynami i innymi szkodliwymi dla skóry czynnikami zewnętrznymi.
Z kolagenu zbudowane jest 80 proc. tkanki łącznej oraz 30 proc. całkowitej masy białkowej. To bardzo ważny element naszego organizmu, ponieważ działając jak klej, scala go w jedną całość.
Zobacz, gdzie znajdziesz najwięcej kolagenu!
1.Ryby (łosoś, śledź, tuńczyk, halibut, makrela). Ich regularne spożywanie zmniejszy stany zapalne oraz poprawi elastyczność i jędrność skóry.
2.Owoce: czerwone porzeczki, maliny, jeżyny, borówki, jabłka, truskawki, wiśnie, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, mango czy ananas. Najlepsze są te o barwie czerwonej lub o dużej zawartości witaminy C.
3. Warzywa (buraki, czerwona papryka, kapusta, bakłażan, papryczki chilli, szpinak, marchew, bataty).
4.W produkcji kolagenu pomoże lizyna– substancja, która regeneruje białka. Znajdziemy ją w ziemniakach, wodorostach i drożdżach piwnych.
ZOBACZ TEŻ:CO PŁOSZY MĘŻCZYZN?! Odpowiedź jest bardzo prosta: KOBIETY, KTÓRE MAJĄ…
Do jadłospisu dołączamy też herbatę, orzechy, migdały oraz awokado. UWAGA! Miąższ z awokado to bogactwo gotowego kolagenu, dlatego stosuje się go tak często w produkcji odżywek do włosów, kremów do twarzy czy maseczek.
Źródło:abczdrowie/pixbay