25 marca to międzynarodowy dzień dla tego łakocia. Z pewnością uwielbiają je dorośli jak i dzieci, a ich niezapomniany smak pamiętamy z dzieciństwa!
Międzynarodowy Dzień tego pysznego przysmaku przypada właśnie na 25 marca. Tak więc dziś wszyscy, którzy mają ochotę na coś słodkiego mogą nawet samodzielnie przyrządzić je w domu. Potrzebne: czas, chęci i składniki!
Ten niekwestionowany „król nadmorskich kurortów” najczęściej podawany jest z bitą śmietaną, owocami i sosem czekoladowym lub innym. Chodzi oczywiście o gofry!
Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w.
Hitem ostatnich lat są bąbelkowe gofry. Do ich przygotowania potrzebna jest jednak zmodyfikowana gofrowania, która pozwala na robienie charakterystycznych bąbelków. Dzięki temu można je nadziewać w trakcie wypiekania takimi pysznościami jak czekolada. Z gotowych już wafli można później uformować rożek. Tam wkłada się lody, bitą śmietanę lub owoce.
Bubble waffles pochodzą z Hongkongu, natomiast liege waffles są jednym ze specjałów kuchni belgijskiej.
W obecnej sytuacji, przebywania w domu zrobienie gofrów może okazać się świetnym wyzwaniem na wypełnienie czasu i sprawienie sobie przyjemności oraz bliskim. Poniżej przedstawiamy film, w jaki sposób przygotować pyszne, domowe gofry!
Powodzenia i smacznego!
Źródło:londyneknet/pixabay
Źródło nagrania:YouTube