Zawsze warto postawić na produkty, które wzmacniają odporność i zwalczają stres. Immunolodzy podkreślają co jeść w czasie pandemii!
Te owoce i warzywa powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach, ponieważ budują odporność, poprawiają kondycję skóry i sprzyjają odchudzaniu.
„Musimy jeść zdrowo przez cały rok, ale teraz jest to ważniejsze niż kiedykolwiek przedtem. Nie tylko dlatego, że w ten sposób poprawimy swoją odporność, ale zwyczajnie polepszymy swój stan zdrowia i uchronimy się przed wieloma chorobami”.
–wyjaśnia w rozmowie z amerykańskim magazynem „Elle” dietetyczka Fareeha Jay.
Polscy immunolodzy zachęcają do tego, by w czasie pandemii stosować dietę roślinną, która uchodzi za najzdrowszą.
„Owoce i warzywa dostarczają naszemu organizmowi nie tylko witamin i minerałów, ale także przeciwutleniaczy i fitoestrogenów, wzmacniając naturalne mechanizmy obronne. Różnią się one między sobą zawartością kalorii i składników odżywczych. Selekcjonując je mądrze, możemy wzbogacić jadłospis o niezbędne mikroelementy”.
– zaznacza dietetyk.
Po które produkty powinniśmy sięgać codziennie?
1.Awokado. Jest pełne błonnika, witamin z grupy B i potasu. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu zapewnia nam uczucie sytości, a tym samym reguluje apetyt.
2.Banany są bogatym źródłem potasu i magnezu, banany wspierają serce. Ponadto zawierają rozpuszczalny błonnik, który pomaga w regularnym wypróżnianiu.
3.Suszone śliwki oprócz wysokiej zawartości żelaza, posiadają także witaminy A, B i K. Te owoce są pomocne w zwalczaniu zaparć i problemów z układem trawiennym, które należą do skutków ubocznych siedzącego trybu życia.
4.Szpinak. „Opócz żelaza ma też sporo witaminy B i kwasu foliowego, który wzmacnia odporność i zapobiega depresji” – tłumaczy dietetyczka.
5.Marchew. Jedzenie jej pozytywnie wpływa na urodę. Dzięki obecności beta karotenu marchew poprawia wygląd skóry i wzmacnia włosy. Marchew ma w sobie luteinę, która wspiera zdrowie oczu.
6.Bataty zawierają sporo błonnika i innych składników odżywczych, takich jak witamina C, mangan i witamina A. Zawierają również miedź – pierwiastek, który wzmacnia naszą odporność. Bataty są olbrzymią dawką energii.
ZOBACZ TEŻ:Ich krew może wyleczyć chorych na COVID-19? WSPANIAŁE ODKRYCIE!
Źródło:londynek.net/pixabay