Trwa sezon na pokrzywy. To właśnie teraz jej liście są jeszcze młode i możemy je z pożytkiem wykorzystać dla naszego zdrowia.
Jeszcze do niedawna pokrzywy uznawane były za pożywienie głodowe. Liście tej rośliny spożywano na surowo, przygotowywano zupę lub okrasę do ziemniaków. Pokrzywę można także przyrządzić podobnie jak szpinak.
Młoda pokrzywa zwiera witaminy A, K, B2 i C, sole mineralne (magnez, wapń i żelazo) oraz białka i ma następujące właściwości:
– oczyszcza organizm
– obniża poziom cukru
– pomaga przy chorobie wrzodowej
– działa przeciwzapalnie
– pomaga przy chorobach reumatycznych
– pomaga przy infekcjach układu moczowego i hamuje przerost prostaty…*
Spożywając pokrzywę możemy oczyścić swój organizm z toksyn. Jak zrobić taki detoks?
Młode liście pokrzywy powinniśmy zbierać z dala od ruchliwych dróg. Liście myjemy i wyciskamy z nich sok, najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej.
Przez dwa tygodnie codziennie powinniśmy wypijać 50-70 ml soku z pokrzywy. Smak takiego napoju jest specyficzny, trawiasty. Można więc taki napój wzbogacić sokiem z cytryny czy pomarańczy.
>>>Uwaga! Ta popularna przyprawa może wywołać halucynacje!
Pokrzywę możemy także zastosować do domowych zabiegów kosmetycznych. Napar z pokrzywy może nam posłużyć do przecierania skóry (poprawia jej stan i łagodzi podrażnienia), lub do płukania włosów – dzięki czemu będą silne i lśniące.
*cyt. Lasy Państwowe
fot. pixabay