Domowe ciasto czy pieczywo to coś, co kojarzy nam się z dzieciństwem. Zapach chleba czy ciasta, pamiętamy przez wiele lat.
W dobie pandemii coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie chleba czy bułek. I bardzo dobrze, bo domowe pieczywo jest znacznie smaczniejsze, a wspólne – z bliskimi – pieczenie integruje rodzinę.
Pierwsze bułeczki
Jak się okazuje Kasia Bosacka, choć zajmuje się żywieniem, to sama nie piekła pieczywa. Teraz przyznała:
„Nie uwierzycie, ale to moje pierwsze bułeczki w życiu. Nigdy nie miałam czasu, by je upiec. Franek zajada drugą i twierdzi, że z samym masłem są najlepsze! 🥐🥖🥨🥯🍞”
Prezenterka podaje też przepis na takie pyszne, domowe bułki.
>>>Czerstwy CHLEB i wyschnięte BUŁKI? Poznaj RADY Katarzyny BOSACKIEJ, jak NIE marnować PIECZYWA?
Przepis na bułeczki
Co będzie potrzebne do przygotowania bułeczek?
„pół kg mąki pszennej (ja dałam zwykłą i pełnoziarnistą), łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 140 ml wody, 140 ml ciepłego mleka, 20 g świeżych drożdży, 3 łyżki oliwy lub oleju.”
A przygotowanie wygląda następująco:
„Drożdże rozpuścić wraz z cukrem w mleku, odczekać chwilę aż ruszą.
Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże z mlekiem i wodę, zagnieść dodając na końcu olej. Wyrabiać ok. 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Uformować bułeczki, zostawić na 20 min. Piec 15 min w temp. 200 stopni.”
>>>Internauci pękają ze śmiechu! Wytyczne dot. koronawirusa przeczą same sobie! (LISTA)
https://www.instagram.com/p/B_BCeXzDron/?igshid=ftu6b0kc98zi