Jelito drażliwe (IBS) to zespół dolegliwości o nieokreślonej przyczynie. Prawdopodobnie jednak powiązany ze stresem.
Chorym na jelito drażliwe, daje bardzo uciążliwe objawy i są to:
- zaparcia
- biegunki
- zaparcia i biegunki występujące naprzemiennie
- gazy, wzdęcia, bóle brzucha
- uczucie przelewania się
Objawy zespołu jelita drażliwego łagodzić mogą ekstrakty ziołowe, preparaty działające rozkurczowo czy te zwierające maślan sodu, który stabilizuje i usprawnia działanie błony śluzowej jelit.
Dodatkowo zalecana jest zmiana diety i obserwacja, które produkty potęgują dolegliwości ze strony jelita. Dietą dedykowaną chorym na jelito drażliwe jest Low FODMAP.
Co to jest FODMAP?
Skrót FODMAP pochodzi z angielskiego „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols” i oznacza fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole. Są to krótkołańcuchowe węglowodany, słabo wchłaniane w jelicie cienkim i mają skłonność do wchłaniania wody i fermentacji w okrężnicy.
Produkty zawierające FODMAP dla większości osób nie stanowią problemu, jednak u części ludzi mogą powodować dyskomfort trawienny u niektórych osób. Może to być spowodowane nadwrażliwością czy skłonnością do nadmiernego zatrzymywania wody oraz wytwarzania i gromadzenia się gazów.
Tym samym w eliminacji dyskomfortu pomóc może dieta Low FODMAP (uboga w FODMAP).
Na czym polega dieta Low FODMAP?
W ramach diety Low FODMAP wykluczone zostają produkty o wysokiej zawartości FODMAP. Przede wszystkim chodzi o:
- „fruktozę (występuje w miodzie, syropie z agawy, syropie fruktozowym i glukozowofruktozowym, owocach świeżych i suszonych, sokach owocowych, ketchupie)
- laktozę (występuje w mleku i produktach mlecznych; ilość laktozy w produkcie zależy od procesu jego wytwarzania, niektóre produkty mleczne zawierają jej bardzo mało)
- fruktany lub galaktany (są obecne w wielu produktach, a zwłaszcza w zbożach – np. pszenicy, jęczmieniu, życie – oraz w czosnku, cebuli, warzywach kapustnych, niektórych orzechach czy nasionach roślin strączkowych)
- poliole (np. ksylitol i sorbitol, są wykorzystywane jako substancje słodzące, zamiennik cukru; są również dodawane do różnych przetworzonych produktów)”*
Wydaje się więc, że niewiele produktów jest dozwolonych. Tym samym trudno jest samodzielnie skomponować dietę Low FODMAP. I z tego względu lepiej oddać sprawę specjalistom w tej dziedzinie gdzie nadzór pełniony jest przez dyplomowanych dietetyków takich jak Smart Diet.
Etapy diety Low FODMAP
Dieta ta składa się z trzech etapów:
- trwający od 2 do 6 tygodni – w tym czasie całkowicie wykluczamy produkty zwierające FODMAP
- trwający 8 – 12 tygodni – polega na stopniowym dodawaniu poszczególnych FODMAP i obserwacji występowania dolegliwości jelitowych, dany typ FODMAP podawany jest przez 3 dni, następnie wprowadzany jest kolejny
- personalizacja diety – po przeprowadzonych wcześniej obserwacjach, w diecie pozostają tylko te produkty, które nie powodują dolegliwości
Co można jeść na diecie Low FODMAP?
Szczegółową listę przedstawia poniższa tabela opracowana przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
WSPÓŁPRACA BARTEROWA