Kinder czekolada została wpisana na listę produktów, które mogą zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka – informuje Foodwatch (niemiecka organizacja zajmująca się kontrolą żywności).
Foodwatch wykryła w „Kinder czekoladzie” czynniki rakotwórcze. Specjaliści z Foodwatch znaleźli aromatyczne i nasycone oleje mineralne, które nie powinny znaleźć się w produktach spożywczych.
Foodwatch zaapelował o wycofanie „Kinder czekolady” ze sprzedaży. Wydał w tej sprawie oświadczenie z wynikami przeprowadzonych badań. Na liście produktów, w których znaleziono składniki zwiększające prawdopodobieństwo zachorowania na raka znalazły się również praliny Fioretto Nougat Mini produkowane przez firmę Lindt oraz batoniki Sun Rice Classic Schoko-Happen.
Czy ktoś ma jeszcze zamiar kupować dzieciom słdkości, które prawdopodobnie powodują raka? Czytaj więcej: Polska będzie strefą wolną od GMO. Tylko pozornie…
Natalia W.