Nie wyobrażamy sobie świąt bez makowca czy kutii. A do przygotowania tych przysmaków potrzebna jest masa makowa.
Coraz mniej osób samodzielnie mieli mak i przygotowuje nadzienie do makowca. Szczególnie, że masa makowa dostępna w sklepach jest smaczna, a jej użycie znacznie ułatwia przygotowanie wigilijnych przysmaków. Jednak czy taka masa ze sklepu jest dobra? I z której firmy jest najlepsza?
Masa makowa z wody?
W sklepach spożywczych najbardziej popularne są masy z firm Helio, Bakalland i Prospona. Co znajdziemy w składzie tych produktów? Pewnym zaskoczeniem może być to, że na pierwszym miejscu – a zatem składnikiem, którego jest najwięcej – znajduje się… woda! Dopiero na drugim miejscu jest mak, następnie cukier, bakalie i inne składniki.
Ile maku jest w maku?
Skład masy makowej w puszcze poszczególnych firm wygląda następująco.
HELIO: woda, mak niebieski 22%, cukier, bakalie 6,1% [rodzynki, kandyzowane skórki pomarańczowe (skórki pomarańczowe, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sól)], skrobia w proszku, serwatka w proszku z mleka (łącznie z laktozą), aromaty, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

BAKALLAND: woda, mak 22%, cukier, bakalie 6,5% [(rodzynki 55% (rodzynki 99,5%, olej bawełniany i/lub słonecznikowy); skórka pomarańczowa kandyzowana 45% (skórka pomarańczowa 59%, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier], syrop cukru inwertowanego, mąka pszenna, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

PROSPONA: woda, mak (21%), miód sztuczny, cukier, bakalie (12%), rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, skrobia pszenna

Czytaj też: Ewa Chodakowska pokazała co ma w lodówce – zawartość szokuje!
Która MASA MAKOWA jest najlepsza?
Jak widać, skład i co za tym idzie, jakość masy makowej różnych firm jest bardzo podobna. Wszystkie maja podobną zawartość maku bo 21-22%. Różnica jest jednak jeśli chodzi o dodatki. W masach firm Helio i Bakalland jest sporo dodatków, których byśmy nie dodawali robiąc taką masę samodzielnie w domu. Chodzi o skrobię, mąkę, serwatkę czy kwasek cytrynowy.
Zatem która masa jest najlepsza? Choć nie ma szczególnych różnic pomiędzy tymi masami, to najlepsza wydaje się masa firmy Prospona. Maku ma o 1% mniej niż inne, za to aż dwa razy więcej bakalii i prosty skład, bez zbędnych dodatków.
Jednak bez względu na to, którą masę wybieramy, zawsze warto wcześniej przeczytać skład i ew. wzbogacić ją dodatkowo o ulubione bakalie czy inne dodatki.
fot. netmediaphotos.pl