Mniszek lekarski swoją nazwę ma nie bez powodu. Od pokoleń ludzkość zna jego drogocenne właściwości lecznicze. Ale niewielu z nas wie, że z mniszka, popularnie nazywanego mleczem, możemy zrobić samodzielnie w domu miód pełen składników odżywczych, zdrowotnych właściwości i niesamowitego smaku!
Mniszek lekarski jest tak powszechnym kwiatem, że zapewne często zapominamy o jego istnieniu. A to spory błąd, bowiem dzięki mniszkowi możemy leczy infekcje, wzmacniać odporność, poprawić trawienie, a jedną z jego głównych zalet jest to, że potrafi łagodzić uporczywy kaszel, poprawiając i ułatwiając odkrztuszanie. Jak możemy wykorzystać te wszystkie właściwości? Na przykład robiąc miód z mniszka!
ZOBACZ TEŻ: Mniszek lekarski czy MLECZ? Oto jak rozróżnić te dwa kwiaty – wystarczy jeden szczegół
Skąd wziąć mlecze na miód?
Przede wszystkim nie możemy zbierać kwiatów przy ruchliwych drogach, gdzie jest dużo spalin. Raczej unikajmy też pól wykorzystywanych rolniczo, bo tamte kwiaty mogą być spryskane środkami owadobójczymi. Udajemy się przede wszystkim na tereny zielone, które nie są narażone na spaliny lub ewentualnie zanieczyszczenie środkami ochrony roślin.
Zbieramy wyłącznie żółte kwiaty mniszka, bez łodyg i liści. Dmuchawce nas nie interesują. Istotna jest także pora dnia – powinniśmy to robić około południa w słoneczny dzień, zanim kwiaty się zamkną. O tej porze smak miodu będzie także najlepszy – kwiaty zbierane wieczorem mogą być gorzkie.
Miód z mlecza – mniszka lekarskiego. Jak przygotować?
Ma dwa nieduże słoiki po przecierze pomidorowym wystarczy nam około 150-200 kwiatów mniszka. Jeśli chcemy zrobić więcej miodu zbieramy proporcjonalnie więcej kwiatów. Możemy przyjąć, że jeden taki słoiczek to około 100 kwiatów. Poza tym potrzebujemy pół litra wody i pół szklanki cukru oraz sok z jednej cytryny.
Kwiaty musimy oczyścić – dobrze jest je odstawić do miski na kilka godzin, żeby wyszły z nich wszelkie owady. Następnie kwiaty przebieramy i płuczemy pod wodą. Oczyszczone kwiaty przenosimy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut.
Garnek z kwiatami odstawiamy następnie na 24 godziny do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wyciągamy kwiaty z garnka, a wodę przelewamy do mniejszego garnka. Dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy około 2 godzin, aby nadmiar wody odparował, a stworzony przez nas miód zgęstniał.
Na koniec tak powstały miód przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy je mocno i odstawiamy do góry dnem. Pasteryzacja nie jest konieczna. Miód z mniszka możemy dodawać do herbaty lub pić jedną łyżkę miodu dzienne dla wzmocnienia odporności.