Czerwone mięso o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu, które smakuje jak wołowina, ale jest zdrowsze od kurczaka? Tak to możliwe! Mowa o mięsie strusim.
Mięso strusia jest bardzo cenione zarówno ze względu na swój skład, jaki i wartości smakowe. Niewielu z nas wie, że Polska jest europejskim liderem w jego produkcji.
Mięso strusia ma intensywny czerwony kolor, kruchością i zapachem przypomina wołowinę, jest jednak od niej delikatniejsze, słodsze i bardziej soczyste.
Jest również bardzo chude, zawiera mniej tłuszczu niż kurczak (0,9 proc. w mięsie surowym) oraz znacznie mniej cholesterolu niż wieprzowina. Średnia zawartość cholesterolu waha się od 35 do 68 mg/100 g mięsa, co zbliża je do indyczego. Ma także najwyższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 35 proc.), w tym omega 3, a więc tych najbardziej potrzebnych w diecie człowieka.
Mięso strusi jest również bogate w witaminy z grupy B oraz biologicznie aktywne peptydy, dlatego może być stosowane jako żywność dla sportowców w celu poprawy wydajności fizycznej.
Ponadto strusie mięso zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele przewlekłych chorób cywilizacyjnych XXI w. takich jak: choroby serca, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory.
Zawiera także dużo kwasu arachidonowego, który jest niezbędny do prawidłowej budowy układu nerwowego i wzmacnia odporność organizmu. Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia alergii oraz chorób autoimmunologicznych.
Źródło Newsweek, Pixabay
MM