Witaminę C powinniśmy regularnie dostarczać do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Dowiedz się, które produkty spożywcze kryją jej olbrzymie pokłady!
Dzienna dawka witaminy C dla dorosłego człowieka to od 45 mg do 90 mg. Wszystko będzie zależne od płci i wieku.
Witamina C niewątpliwe wpływa na nasz wygląd. Stymuluje syntezę kolagenu, przyczyniając się w ten sposób do szybszego gojenia się ran i złamań. Jako silny przeciwutleniacz, chroni organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejsza uszkodzenia komórek powstałe w wyniku chorób oraz procesów starzenia.
Oto lista produktów, które zawierają najwięcej witaminy C:
1.Czarna porzeczka. W 100 g porzeczek znajdziemy 180 mg witaminy, czyli znacznie więcej niż potrzebuje dziennie dorosły człowiek.
2.Cytryna. W 100 g cytryny jest około 50 mg witaminy C.
3.Jarmuż. 100 g jarmużu dostarczy nam aż 120 mg witaminy C. Poza nią w jarmużu znajdziemy jeszcze m.in.: witaminy A, K, kwas foliowy, wapń, magnez, potas oraz żelazo.
4.Natka pietruszki. W 100 g natki znajdziemy ok. 170 mg witaminy C.
5.Brukselka. Zawiera około. 85 mg witaminy C (na 100 g). Brukselka jest też dobrym źródłem witaminy A, wapnia, potasu i magnezu oraz kwasu foliowego.
6.Papryka. Jest warzywem, które ma w sobie dużo witaminy C i to niezależnie od koloru. Najwięcej znajdziemy jej w papryce żółtej (ok. 180 mg), nieco mniej w czerwonej (ok, 127 mg), a najmniej w zielonej (ok. 80 mg).
7.Dzika róża zawiera średnio 500-700 mg w 100 g! Jest uznawana za roślinę leczniczą. Za lecznicze właściwości tej rośliny odpowiadają również zawarte w niej witaminy A, E, K, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy czy flawonoidy.
ZOBACZ TEŻ:Masz go w swoim domu? LEK na BÓL GŁOWY wycofany przez GIF!
Źródło:aptekapomocna/pixabay