Sezon na arbuzy w pełni i chyba przyznacie nam rację, że nie ma lepszego owocu na letni skwar. Arbuzy, które w 90% składają się z wody są świetnym nawadniaczem w dni, kiedy potrzebujemy naprawdę dużo tego życiodajnego płynu. Teraz podpowiemy wam jak w sklepie wybrać odpowiedni owoc, aby zawsze rozkoszować się maksimum smaku!
Pierwsza rzecz, na którą musimy zwrócić uwagę to kolor plamy, którą arbuzy mają na dole. Jeśli jest biała, to lepiej zrezygnujmy z takiego owocu. Kolor żółty jest gwarancją dojrzałości i smaku!
Po drugie istotny jest ogonek, którym wcześniej owoc połączony był z rośliną. Jeśli jest suchy, to dobry znak! Oznacza to, że owoc jest naprawdę dojrzały! Jeśli jeszcze mamy wątpliwości, w owoc można delikatnie popukać. Pusty i donośny dźwięk to znak, że arbuz jest gotów do spożycia!
Pamiętajcie o tym, że arbuz to nie tylko woda, ale też masa witamin! Znajdzie w nim witaminy A, C oraz witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze zapobiegające starzeniu się skóry. Przy tym arbuz działa moczopędnie, więc świetnie reguluje i usprawnia pracę nerek.