Wielu z nas wino kojarzy z alkoholem produkowanym we Włoszech, Francji czy Kalifornii, a polskie wino tylko z tym domowym, robionym w balonie.
Jak się jednak okazuje także w Polsce rozwijają się profesjonalne winnice produkujące lokalne alkohole, a najwięcej winnic jest w województwach: lubuskim, małopolskim i podkarpackim. Komercyjne winiarstwo istniało w Polsce po drugiej wojnie światowej w lubuskim, upadło jednak w latach 60.
Obecnie nasze winiarstwo odradza się. Polskie wina nie należą do tanich, ponieważ koszty produkcji są wysokie!
Wynika to z kilku przyczyn m.in. z uwarunkowań klimatycznych, trudniejszych do hodowli winorośli niż na południu Europy. Ponadto w starych krajach winiarskich południa Europy winnice istnieją od wielu pokoleń. U nas winiarze muszą ponieść ogromne koszty inwestycyjne, aby uruchomić produkcję.
Koszt uruchomienia niewielkiej komercyjnej winnicy produkującej 10 – 15 tys. butelek rocznie to inwestycja od pół do miliona zł.
ms, pap