Okazuje się, że przyczyną raka może być jedna z substancji zawartych w mięsie. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, o jaką substancję chodzi!
Statystyki są zatrważające. Z powodu nowotworów umiera ponad 8 milionów osób rocznie. W Polsce rak doprowadza do śmierci 110 tysięcy osób, z czego około 100 tysięcy umiera w wyniku nowotworów złośliwych.
Komórki nowotworowe powstają na skutek mutacji, która może wystąpić u nas w dowolnym okresie życia. Faktem jest, że niniejsza mutacja może wystąpić samoistnie, jednak przyczyną jej wystąpienia mogą być także czynniki zewnętrzne, występujące w otoczeniu np. zanieczyszczenia w powietrzu, szkodliwe substancje dodawane do produktów spożywczych.
Zabójczy konserwant w mięsie
Badacze z Queen’s University w Belfaście jakiś czas temu analizowali wyniki badań dotyczących wpływu niektórych substancji konserwujących dodawanych do mięsa i przetworów mięsnych. Okazało się, że do mięsa dodawana jest pewna substancja konserwująca o niebywale silnym działaniu rakotwórczym.
Zastanawiacie się z pewnością o jakim składniku mówimy. Chodzi o E250, czyli azotyn sodu. Jest to syntetycznie produkowany związek chemiczny, konserwant nazywany solą peklującą. Okazuje się, że ten dodatek do żywności może być bardzo szkodliwy dla naszego organizmu! Zwiększa on o aż 65% prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Warto wiedzieć, że zbyt częste spożywanie mięsa może doprowadzić u nas do pojawienia się raka jelita grubego.
Konserwant E250 znajdziemy w bekonie, parówkach, kiełbasach, a także szynce.
Źródło: Pacjenci.pl
Zobacz również: Czy kupujesz TAKIEGO kurczaka? Oto jak wygląda MIĘSO, które pochodzi z hodowli chorych zwierząt!