Kluski czy też pierogi leniwe swoją nazwę wzięły ze sposobu przygotowania. Tradycyjne pierogi przygotowane są z ciasta i nadzienia.
Tymczasem leniwe przygotowuje się poprzez wymieszania wszystkich składników. Tradycyjnie podaje się je z bułeczką podsmażaną na maśle, cukrem i cynamonem. W niektórych regionach te kluski serwuje się z bitą śmietaną.
Katarzyna Bosacka, znana z programów „Wiem co jem” i „Wiem co kupuję” przypomniała przepis na to danie z dzieciństwa. Jak pisze „Leniwe! Smak mojego dzieciństwa i dzieciństwa moich dzieci, bo po prostu je uwielbiają!”.
Dziennikarka podała też przepis na leniwe. Zgodnie z nazwą tego dania, także przygotowanie jest bardzo proste:
Przepis: pół kilo dobrego sera twarogowego półtłustego, kilka łyżek mąki pszennej, 1 jajo, cukier z prawdziwą wanilią. Masło i bułka tarta do polania.
Ser przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem, dodać jajo, cukier waniliowy i tyle mąki, by ciasto dało się lepić. Podzielić ciasto na kilka części i podsypując mąką zrolować każdy kawałek, po czym pokroić niedbale w kawałki „na raz”. Gotowac w osolonej wodzie, a kiedy leniwe wypłyną, wyjmować natychmiast. Podawać z bułką tartą podpieczoną na maśle, z syropem klonowym, jogurtem naturalnym lub po prostu cukrem. Pycha!!!
Leniwe to świetny pomysł na ciepłe śniadanie, podwieczorek czy nawet obiad!
>>>Będziesz piec makowiec? Sprawdź która masa makowa jest najlepsza!