Guma karobowa, inaczej nazywana mączką chleba świętojańskiego otrzymywana jest z nasion szarańczyna strąkowego nazywanego też drzewem świętojańskim. Polecana przez dietetyków, szczególnie dla alergików i astmatyków. Jest również bezpieczna dla kobiet w ciąży i osób cierpiących na nadciśnienie.
Zawiera sporą dawkę witaminy A oraz witamin z grupy B, jest cennym źródłem magnezu, potasu, a także błonnika i białka. Dzięki zawartości garbników oraz kwasu galusowego chroni przed wolnymi rodnikami, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwbólowo i zwalcza wirusy oraz bakterie.
Ma o jedną trzecia mniej kalorii niż czekolada, 3 razy więcej wapnia i o 7 razy mniej tłuszczu. Wygląda jak kakao, ale ma słodki smak, o karmelową nutką. Nadaje się jako dodatek do napojów i koktajli oraz do wypieków i deserów. Łatwo można ją spotkać w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Kilogram mączki chleba świętojańskiego nie kosztuje wiele, cena za kilogram to około 10 złotych.
Źródło: kuchnia.wp.pl
kd