W sklepach sprzedawano śmiertelnie niebezpieczne mięso! Właśnie wykryto salmonellę w mięsie z indyka na kotlety.
Co prawda produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, a to minimalizuje zakażenie, ale przeniesienie bakterii z mięsa na inne powierzchnie może doprowadzić do zakażenia człowieka.
Podobnie może stać się w przypadku niewystarczającej temperatury lub zbyt krótkiego smażenia.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
Numer partii: 2261003002
Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie skontrolował zakład Animex Kutno i wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania partii produktu. Zaplanowano również urzędowe pobranie próbek produktu do badań.
Zakład Animex Kutno zaczął wycofywać z rynku zakwestionowany produkt. Nastąpi też mycie i dezynfekcja kwaśna zakładu, pobór próbek środowiskowych i już gotowego produktu.
Poinformowano także dostawcę surowca o wystąpieniu zakażenia.
Nie spożywajmy tego mięsa, zwłaszcza bez obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów chorobowych po spożyciu tego produktu, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Zobacz także: Monika Miller na sianie! W ręce trzyma…
Fot. Pixabay