Bardzo niepokojące informacje przekazał Główny Inspektorat Sanitarny. W tatarze wołowym z Biedronki wykryto szalenie niebezpieczną toksynę!
W tatarze odnaleziono Escherichia coli, wytwarzające toksynę Shiga (STEC). Jak podaje GIS, zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy albo rzadziej, bezkrwawej biegunki. Może też wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia, objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Nazwa produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs”, 250 g
Numer partii: 02752 02751K
Termin przydatności do spożycia: 15.10.2020
Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Dworze Mazowieckim zawiadomił już o sprawie powiatowego lekarza weterynarii, a także producenta i dystrybutora. Sprawa jest w toku.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole przeprowadził kontrolę, która ma na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii tatara wołowego. Chodzi m.in. o sprawdzenie dróg dystrybucji. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole planuje też dodatkowe próbkobranie urzędowe u producenta.
Nie spożywajmy tego produktu!
Jednak jeśli już zjedliśmy tatara, o którym mowa w ostrzeżeniu i mamy objawy chorobowe, natychmiast zgłośmy się do lekarza.
Przypomnijmy, że Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła też migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki kuchennej. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny uznano, że migracja tych substancji do żywności stwarza zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Zobacz także: Klaudia El Dursi naga w wannie! Gorące zdjęcia!
Fot. Pixabay