Buraki – pełne niezbędnych składników odżywczych, są doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego (witaminy B9), manganu, potasu, żelaza i witaminy C. Te warzywa korzeniowe idealnie zwalczają anemię, dodają energii, obniżają również ciśnienie krwi.
Istnieje wiele rodzajów buraków. Niektóre rodzaje wyróżniają się kolorem – żółtym, białym, różowym lub ciemnofioletowym. Jedna szklanka (136 gramów) gotowanych buraków zawiera mniej niż 60 kalorii, a 3/4 szklanki (100 gramów) surowych buraków zawiera następujące składniki odżywcze: 0.2 grama tłuszczu, 6.8 grama cukru, 88% wody, 43 kalorie.
Spożywanie buraków i picie soków z buraka przyniesie ci wiele korzyści zdrowotnych. Poprawisz stan swojego serca oraz swoją sprawność fizyczną.
Wysokie ciśnienie krwi może uszkodzić naczynia krwionośne i serce. Co więcej, jest jednym z najsilniejszych czynników ryzyka chorób serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci na całym świecie. Picie naturalnych soków z buraka skutecznie obniża ciśnienie.
Liczne badania sugerują, że azotany mogą poprawiać wydajność fizyczną, szczególnie podczas ćwiczeń wytrzymałościowych o wysokiej intensywności. Buraki i ich sok są często używane do tego celu ze względu na wysoką zawartość nieorganicznych azotanów.
Jedzenie buraków jest polecane osobom na całym świecie, przez wzgląd na fakt, że większość z nas bez nie odczuwa nietolerancji na te warzywa korzeniowe. Sok z buraków może mieć także korzystny wpływ na opóźnienie lub zapobieganie demencji. Dowiedziono, że azotany zwiększają przepływ krwi w płatach czołowych mózgu.